פירוק שיתוף הוא נושא חשוב. שותפויות לא תמיד קלות לתחזוקה, וייתכן שהשותפים ירצו לפרק את השותפות בנכס נדל"ן מסיבות שונות. ישנן דרכים רבות שבהן שותפים יכולים לפרק את השותפויות שלהם, חלקן מסובכות יותר מאחרות. במקרים מסוימים, שותף אחד עשוי לרצות לפרק את השותפות והוא יכול לעשות זאת באופן חד צדדי בהגשת תביעת פירוק שיתוף מקרקעין בעוד שבמקרים אחרים יש צורך בהסכמה פה אחד מכל השותפים בטרם יתבצע פירוק.
תביעת פירוק שיתוף מקרקעין מוגשת לבית משפט. בית המשפט יקבל החלטה האם לפרק את השותפות ובאיזו דרך.
תביעה לפירוק שיתוף היא ההליך המשפטי בעצם. ניתן לפרק שותפות באחת משלוש דרכים:
כאשר שותפות מתפרקת, שני הצדדים זכאים לחלקם ההוגן ברכוש המשותף.
זכרו, שותפות היא הסדר משפטי שבו שני אנשים או יותר מסכימים להחזיק מקרקעין ביחד. שותפויות נוצרות בדרך כלל לצורך ביצוע פרויקט מסוים, ועשויות להתפרק עם השלמת אותו פרויקט.
אם יש מחלוקת כלשהי לגבי הפירוק, התייעצו עם עורך דין שיעזור לכם לפתור אותה. אתם חייבים שכל הצדדים המעורבים בפירוק מסכימים כיצד הם רוצים שהנכסים שלהם יחולקו לאחר הפירוק.
ישנן סיבות רבות מדוע שותפויות מתפרקות, אך הסיבות הנפוצות ביותר הן חילוקי דעות בין שותפים וסוגיות פיננסיות כמו ירושות וכד'. בכל מה שנוגע לפירוק שותפויות בעניין ירושות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין צוואות וירושות שזה תחום ההתמחות שלו, לעומת עורך דין כללי שלא בהכרח מומחה לנישה הספציפית הזו.
אם אתם רוצים לפרק את השותפות שלכם, יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון. הדבר הראשון שאתם צריכים לחשוב עליו הוא כיצד הפירוק ישפיע על שווי המקרקעין. האם זו תהיה פגיעה בשווים או להפך יביא להשבחה? מה התוכניות שלכם לאחר הפירוק? כיצד יטופל תהליך זה? מי ידאג לכל ההיבטים המשפטיים?
הדבר הנוסף שעליכם לחשוב עליו הוא האם קיים הסכם בין כל השותפים במקרקעין הקובע מה קורה אם רוצים לפרק את השיתוף. לרוב השותפויות יש הסכם ואם אין, לרוב עדיף ליצור הסכם לפני פירוק שותפות. בפירוק שותפות, השותפים עשויים להסכים ששותף אחד יקנה את האחרים, או שהם עשויים להסכים לחלוק בתמורה ממכירת נכסיהם.